Det er sjældent politiske dilemmaer præsenteres så nuanceret og spændende.

Dagbladenes Bureau

Et kæmpestort, interessant og højdramatisk stof.

Politiken

Et kolossalt romanportræt.

Berlingske

En perspektivrig psykologisk kortlægning af, hvordan Scavenius og hans omgivelser, herunder hans kone, hans elskerinde og Werner Best, navigerede.

Kristeligt Dagblad

Kosovic har med sit politisk-personlige romanportræt af Erik Scavenius begået et imponerende billede af en kontroversiel politiker, og samtidig er bogen en smuk kærlighedshistorie fyldt med både sex og jalousi.

Bogpusheren

Et værk, som fascinerer og giver ny næring til den danske evighedsdiskussion af, hvad vi gjorde og burde have gjort i stedet under Besættelsen.

Weekendavisen
Cover til Den inderste fare bind 2
Cover til Den inderste fare bind 1

Den inderste fare

I sommeren 1940 i et Danmark der magtesløst er blevet besat af Nazityskland vender kongen og statsministeren sig mod den mand de tror kan føre landet mest sikkert gennem krigen: Erik Scavenius. Flere gange afviser han at lede samlingsregeringen men indvilliger til sidst og forærer Danmark til tyskerne. Få statsledere har haft så klar og så vanskelig en opgave som ham. Få har bragt deres land så uskadt igennem en verdenskrig. Få har været så forhadt.

Hvad kan følge, hvis man stiller sig våbenløs foran en mulig fjende? Hvor dybt må man bøje sig, når en totalitær magt har bemægtiget sig herredømmet? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse?

Spørgsmålene forfølger ham, ikke kun i forhold til tyskerne, men også i hans ægteskab, hvor hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne har vakt gamle konflikter til live på ny. Men bør han ikke blive og forsøge at beskytte land og folk og sin nærmeste ven, der er jøde? Og selv om ægteskabet knager, bør han så ikke gøre mere for at redde det? Det hele bliver sat på spidsen, da han betages af en 27 år yngre kvinde.

Men først da Hitler sender en ny rigsbefuldmægtiget, den tidligere gestapochef Werner Best, der skal terrorisere Danmark til at opgive sin sidste selvstændighed, konfronteres Scavenius med sig selv. De to mænd holder de danske jøders skæbne i deres hænder. Men også for hinanden ender de med at spille en livsafgørende rolle.

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt portræt af Erik Scavenius, danmarkshistoriens største forræder eller frelser.

Den inderste fare, roman, Politikens Forlag, bind I 2016, bind II 2018

Politikens Litteraturpris 2018

Jeanne og Henrik Nathansens Mindelegat 2018